به گزارش خبرنگار مهر، معاون برون مرزی صدا و سیما در این مراسم گفت: "رادیوهای سواحیلی و هوسا جزو رادیوهای قدیمی هستند و دلیل افتتاح این دو رادیو این بود که ما در قاره آفریقا هیچ برنامه ای نداشتیم. در قاره آفریقا دو زبان استعماری انگلیسی و فرانسه وجود داشت که این زبان ها با حضور استعمارگران وارد این منطقه شد و گسترش یافت. رادیوهای سواحیلی و هوسا به زبان های اصلی بومی و شرق و غرب آفریقا برنامه پخش می کنند."
محمد برازا مدیر رادیو سواحیلی و محمد سرافراز معاون برونمرزی صدا و سیما
سرافراز ادامه داد: "رادیو سواحیلی در طول این سال ها افت و خیزهای زیادی داشته است. البته این مسئله مربوط به محتوا نیست، بلکه اطلاع رسانی هم در آن نقش داشته است. رادیو سواحیلی در یک زمان به لحاظ مخاطب به عنوان سومین رادیو برون مرزی شناخته شد. ما در برون مرزی مشکلات صدارسانی هم داریم و این مسئله هم در کاهش مخاطبان بی تاثیر نیست. البته با سرمایه گذاری روی سایت اینترنتی سعی کردیم این مشکل را تا حدی برطرف کنیم."
وی خاطرنشان کرد: "ما باید پرقدرت ظاهر شویم تا مخاطبان زیادی جذب کنیم. در حال حاضر آمریکایی ها اینگونه تحلیل می کنند که عامل شکست شان در خاورمیانه ایران بوده و خواب هایی که برای این منطقه دیده بودند، دلیل تعبیرنشدنش ایران بوده است. بنابراین مسئولیت رسانه بسیار سنگین است."
محمد برازا، مدیر رادیو سواحیلی، در این مراسم با اشاره به راه اندازی این رادیو در سال 73 گفت: "رادیو سواحیلی ابتدا برنامه هایش را با نیم ساعت در روز شروع کرد و به مرور زمان 30 دقیقه برنامه به یک ساعت رسید و امروز سه ساعت در روز برنامه دارد و یک ساعت هم ویژه تکرار برنامه هاست. از ساعت هفت تا هشت صبح برنامه های صبحگاهی، ساعت 12 تا 13 برنامه های نیمروزی و ساعت 21 تا 22 برنامه های شامگاهی پخش می شود. مناطق زیر پوشش این رادیو کشورهای شرق آفریقا چون تانزانیا و ... مناطق خلیج فارس است."
وی ادامه داد: "ما در حال حاضر برنامه های متنوعی پخش می کنیم که عبارتند از "ما و شنوندگان"، "آموزش زبان فارسی"، "رویدادهای آفریقا"، "گاهی به سوی نور" و ... ما رقبای زیادی چون رادیوهای بی بی سی، آمریکا، آلمان، عربستان، پاکستان، هند، ژاپن و چین داریم. بزرگترین مشکل ما در مقابل این رقبا، فرکانس است. آنها برنامه هایشان را از طریق موج FM پخش می کنند، در حالی که شنوندگان ما به سختی می توانند موج رادیو سواحیلی را دریافت کنند. برنامه های این رادیو را در سایت رادیو سواحیلی قرار می گیرد."
عبداللهی یکی از برنامه سازان این شبکه گفت: "رادیوهای برون مرزی در دوره مدیریت آقای دکتر لاریجانی و قبل از ایشان محدود بود و معاونت برون مرزی وجود نداشت، اما در طول این سال ها رادیو های برون مرزی راه اندازی شدند و هم اکنون تعدادشان افزایش پیدا کرده است. علاوه بر آن رادیو سواحیلی و رادیو هوسا پیشرفت خوبی داشتند. مدیر رادیو سواحیلی توجه خاصی به نظرات کارشناسان داشته و این دو رادیو در انتقال مسائل سیاسی و مسائل ایرانی به خوبی عمل کردند و برنامه های اجتماعی و فرهنگی همواره مخاطبان بسیاری داشته است."
خنیا بیلفرد، برنامه ساز رادیو سواحیلی هم گفت: "من احساس می کنم در یک مجموعه بین المللی کار می کنم، چرا که افراد بسیاری از کشورهای مختلف آفریقایی، اروپایی و ... در اینجا مشغول کار هستند. در واقع در مکان های کمتری می توان چنین مجموعه ای را پیدا کرد، اما در معاونت برون مرزی این گونه است."
عبدالفتاح، دیگر برنامه ساز رادیو، هم گفت: "در طول این 12 سال اولین بار است که ما جشن سالگرد می گیریم و این جشن برای من خاطره است." احمد رشید، قدیمی ترین گوینده رادیو سواحیلی، خاطرنشان کرد: "ما در این رادیو خاطرات شیرین و تلخی داشتیم، اما مهمترین مسئله این است که ما هیچ وقت تصور نمی کردیم بتوانیم تا این حد مخاطب داشته باشیم."
نظر شما